11. marts 2021

Spændende guldaldermaleri af Kerteminde

Til den kulturhistoriske afdeling har museet netop erhvervet et spændende maleri fra midten af 1800-tallet. Det forestiller udsigten fra Over Kærby mod Kerteminde, og det er holdt i den prospekt-stil, som man i dansk maleris guldalder var så begejstret for: udsigten hen over et harmonisk, velordnet landskab, gerne med en arbejdende bonde i forgrunden og i baggrunden en købstads røde tagflader.

I udkanten af byen ser man Baronmøllen, som lå i det nuværende Møllevænget. Bag den skimter man en anden mølle, Skovmøllen eller Ahrensbacks mølle, som i 1851 blev flyttet fra Møllebakken til Skovvej på Feden. Bemærk også, hvor meget byens dengang hvide kirke rager op over byens øvrige huse – selv om kirketårnet dengang var et par meter lavere end i dag.

Et messingskilt på rammen angiver fejlagtigt, at billedet skulle være malet af L.A. Smith, en københavnsk genremaler. Og bag på lærredet og i auktionskataloget står ”Høstlandskab, Sjælland”!

Ud fra motivet kan billedet dateres til perioden mellem 1851 og 1875. Kunstneren er højst sandsynligt én af Kertemindes to første professionelle kunstmalere, Niels Larsen eller Christoffer Faber.